Saya sering ditanya mengapa saya menulis esei, cerpen dan novel menggunakan Bahasa Malaysia, sedangkan kebanyakan hasil tulisan saya mengangkat nilai budaya dan kehidupan watak-watak kaum India.

Pertanyaan ini datang daripada pelbagai pihak. Misalnya, seorang penolong editor sebuah majalah pernah membuat tuduhan kononnya saya sengaja menulis cerpen Bahasa Malaysia dalam usaha menyebarkan unsur agama Hindu kepada khalayak pembaca Melayu.

Di sisi yang lain pula, pencinta dan “pejuang” Bahasa Tamil mempersoalkan keperluan saya menulis mengenai aspek budaya orang Tamil dalam “bahasa asing”. Kononnya, jika saya mahu mendidik pembaca kaum India mengenai budaya India, maka saya sepatutnya menulis dalam Bahasa Tamil.

Selain daripada itu, menurut para “pejuang” Tamil, tindakan saya menulis fiksyen dan esei kritis mengenai budaya kaum India boleh “mendedahkan kelemahan kaum sendiri” kepada orang Melayu dan Cina.

Lebih parah apabila saya menulis siri artikel mengenai kelemahan-kelemahan yang nyata dalam sisten Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT). Dua akhbar Tamil utama di Malaysia, iaitu Tamil Nesan dan Malaysia Nanban, dijadikan wahana untuk mengutuk tulisan saya.

Akhbar Tamil Nesan (13 Januari 2016) menyifatkan tulisan saya di The Malaysian Insider (12 Januari 2016) sebagai suatu jenayah, serta “menyeru pencinta Bahasa Tamil di seluruh negara membuat laporan polis terhadap pengkhianat ini.”

Pada pandangan Malaysia Nanban (19 Januari 2016), saya tidak layak mengkritik sebarang kelemahan di SJKT kerana saya bukan keturunan Tamil, bahasa ibunda saya bukan Tamil, dan saya bukan bekas murid SJKT.

Apabila saya menulis makalah yang menyentuh mengenai kaum Melayu dan agama Islam, pasti ada puak etnosentrik dan ultra kiasu yang tampil menggesa Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengharamkan buku saya, dan saya pula wajar dipenjarakan kerana kononnya menggugat ketenteraman awam.

Agak menarik apabila saya menjadi antara penulis Malaysia yang dibenci khalayak pelbagai kaum, agama dan aliran politik. Setiap pihak mempunyai alasan – biasanya alasan kurang berasas – untuk menuduh tulisan saya menggugat keamanan dan perpaduan.

Puak penyokong seorang Ahli Majlis di Prai, Pulau Pinang pernah menyebarkan fitnah kononnya kumpulan cerpen Pulau Pendatang (2015) melabel kaum Cina dan India sebagai pendatang.

Satees Muniandy menuduh saya sebagai “seorang yang suka please the majority (Melayu)” serta pernah cuba menyunting biodata saya di Wikipedia dalam usaha menburuk-burukkan nama saya. Semuanya kerana saya berani menulis dan mengkritik berdasarkan fakta.

Dalam suasana seperti inilah saya terus-menerus menulis karya fiksyen dan esei/makalah yang menyentuh isu-isu yang mungkin dianggap terlalu sensitif, serta tidak berani diperkatakan oleh orang lain – termasuk golongan sasterawan yang kononnya memperjuangkan nasib rakyat.

Saya berasa amat selesa untuk bersuara bagi pihak golongan minoriti tertindas yang mungkin tidak mampu bersuara lantang. Saya suka menulis mengenai aspek sastera, seni dan budaya ke arah memupuk pemahaman dan perpaduan dalam kalangan masyarakat pelbagai kaum dan agama.

Kelahiran portal baharu Eksentrika juga ingin saya jadikan medan untuk meneruskan apa-apa yang sedang saya lakukan sejak mula menulis secara profesional pada tahun 1991.

Adakah anda mempunyai pendapat tentang dunia seni, sastera atau musik? Hantarkan emel kepada editors@eksentrika.com