Baca bahagian-bahagian terdahulu di sini.

Kisah yaksa yang menyampaikan pesanan kepada gumpalan awan untuk disampaikan kepada yaksi sudah sampai ke penghujung. Apakah awan berkenaan akan bersetuju untuk menjadi utusan? Apakah pula reaksi yaksi apabila menerima perkhabaran daripada yaksa?

Sloka 51 – β€œ(Kata yaksaπŸ™‚ Pada suatu masa dahulu, kita sedang berdua-dua di atas katil dan engkau tertidur sambil memeluk leherku. Tiba-tiba, engkau terbangun dan mula menangis dengan kuat. Apabila aku bertanya berulang kali, akhirnya engkau berkata sambil ketawa kecil: β€˜Engkau memang jahat! Dalam mimpi tadi, aku ternampak engkau sedang berasmara dengan orang lain!’”

Sloka 52 – β€œWahai yaksi bermata hitam! Engkau amat mengenali diriku. Maka, janganlah mendengar kata-kata orang lain sehingga menyebabkan engkau tidak mempercayai kesetiaanku. Kata orang, perpisahan boleh menyebabkan perasaan kasih mengalami kemusnahan. Akan tetapi, sebenarnya keinginan untuk menikmati kebahagiaan bersama insan tercinta mengubah perasaan kasih menjadi cinta dan rindu dendam.”

Menerusi sloka seterusnya, watak yaksa kembali bercakap secara langsung kepada gumpalan awan.

  • Save

Gambar kredit: Siri Anderson

Sloka 53 – Selepas engkau berjaya meyakinkan sahabat engkau (yaksi) yang sedang dilanda rindu akibat pengalaman perpisahan pertama ini, maka segeralah pulang dari gunung Himalaya yang puncaknya disondol oleh lembu milik Trinayana (Dewa Shiva).

Bawalah pulang kepadaku berita mengenai kebajikan yaksi, serta sedikit tanda yang diberikan olehnya kepada engkau. Pulanglah segera untuk menyampaikan khabar gembira kepada diriku yang hidupnya tergantung lemah umpama bunga kunda (Star Jasmine) yang mekar pada waktu malam dan gugur pada awal pagi.

  • Save

Lukisan oleh Joseph Noel Paton

Sloka 54 – Wahai awan yang tenang dan indah dipandang! Bersediakah engkau untuk memikul tugas berat ini demi seorang sahabat? Tugas untuk pergi ke Alaka di Gunung Kailasa dan menyampaikan pesanan kepada yaksi di sana?

Aku tidak akan cuba mengagak apakah jawapan yang akan engkau berikan. Apabila burung chataka (Jacobin Cuckoo) yang hanya minum air hujan mengemukakan permintaan, engkau hanya senyap. Tetapi engkau akan segera menurunkan hujan untuk mereka. Memang menjadi ciri insan mulia bahawa apabila ada orang membuat permintaan, jawapan terbaik yang diberikan adalah dengan bertindak memenuhi permintaan itu.

  • Save

Kredit gambar: Kaitlin Hickman

Sloka 55 – Wahai awan, pemberi air! Aku sedar bahawa permintaan yang aku kemukakan ini memang kurang adil dan tidak berasas. Tolonglah penuhi permintaan ini, sama ada atas dasar persahabatan atau belas kasihan.

Kemudian, apabila musim monsun membuatkan kehebatan engkau semakin memuncak, beraraklah ke mana-mana kawasan yang engkau hajati. Semoga engkau tidak terpisah walau sesaat daripada kilat yang sudah menjadi sebahagian daripada identiti engkau.

Demikianlah berakhirnya bahagian Uttaramegha yang menghuraikan dalam 55 sloka tentang apa yang perlu dilakukan oleh gumpalan awan berkenaan setelah tiba di Alaka. Terdahulu, 66 sloka dalam bahagian Poorvamegha menceritakan mengenai laluan yang perlu diambil oleh gumpalan awan untuk tiba di bandar mistik Alaka di Gunung Kailasa.

Mungkin ramai pembaca tertanya-tanya apa yang sebenarnya berlaku pada akhir puisi klasik Megha Duta gubahan Kalidasa. Adakah gumpalan awan itu bersetuju untuk pergi sebagai utusan untuk bertemu yaksi di Alaka? Apakah pula reaksi balas daripada yaksi yang dibawa kembali sebagai perutusan kepada yaksa yang menanti di Bukit Ramagiri?

Mungkinkah Kubera menunjukkan belas kasihan terhadap yaksa yang dijatuhi hukuman buang daerah selama setahun? Apakah yaksa dan yaksi kembali bersatu dan bermadu kasih?

Tiada sebarang jawapan atau penyelesaian diberikan oleh penyair agung bernama Kalidasa. Puisi klasik Megha Duta terus kekal sebagai sebuah kavya cinta yang menyentuh emosi pembaca; khususnya mereka yang dilamun cinta. Kesudahan kisah yaksa dan yaksi serta gumpalan awan yang diminta menjadi utusan terus kekal sebagai sebuah misteri. (Tamat)